Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy - MasterChef Polska
Facebook Twitter Plusone

Zupa z soczewicy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodniejsze dni, z powodzeniem może zastąpić cały obiad. W wersji wegetariańskiej lub z pysznymi kawałkami boczku.


Czas przygotowania:


Składniki na ok 3 litry wody

  • 1,5 -2 l bulionu
  • 1 szklanka soczewicy (czerwonej lub zielonej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • podsmażone plasterki boczku (opcjonalnie)
  • curry
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól


Wykonanie:

Na roztopionym maśle podgrzewamy curry i słodką paprykę, uważając, aby się nie spaliły. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę, rozgnieciony czosnek i smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dolewamy bulionu (jeśli nie mamy bulionu, możemy dodać wody, również smakuje dobrze) i gotujemy przez co najmniej 25 minut, do momentu kiedy soczewica zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażony boczek dodajemy do już nalanej zupy. Smacznego!
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Zupa z soczewicy, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 2 = pięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>