Zupa – krem z papryki

Zupa - krem z papryki
Facebook Twitter Plusone

Przepis na zupę krem z papryki przesłał do nas Artur. Wszystkich amatorów tego pysznego warzywa zapraszamy do oddawania swoich głosów!


Czas przygotowania:




Składniki na danie dla 4 osób

  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • troszkę masła
  • 2 duże cebule
  • 2 litry bulionu
  • 100 ml śmietany 18%
  • przyprawy (sól, pieprz,lisc laurowy, ziele angielskie, opcjonalnie papryka słodka/ostra)


Wykonanie:

Pokroić cebulę w kostkę, tak samo paprykę. Na rozgrzaną patelnię dać 3 łyzki oliwy z oliwek oraz troszkę masła i wrzucić cebulę. Podsmażyć kilka minut i dorzucić paprykę. Wszystko smażyć kilka minut, aż papryka zmięknie. W garnku przygotować bulion ( ja robię tak, że daję porcję rosołową i do tego por, seler, pietrzuszkę, marchewkę daje szczyptę soli oraz lisc laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego ). W między czasie pokroić w kostkę ziemniaki. Do osobnego garnka dodajemy paprykę z cebulą, pokrojone ziemniaki oraz wlewamy bulion (warzywa wyjmujemy). Wszystko gorujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie miksujemy na gładko całą zupę, dodajemy śmietanę i zagotowujemy. W takim sposób mamy gotową zupę ;)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 3.8/5 ( głosów: 10)
Zupa - krem z papryki, 3.8 out of 5 based on 10 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


4 − trzy =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>