Zupa jesienna

Zupa jesienna - Masterchef Polska
Facebook Twitter Plusone

Przepis na smaczną i pożywną zupę jesienną. Z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzyw. Zapraszamy do wypróbowania naszej receptuty :)


Czas przygotowania:


Składniki na ok 3 litry wody

  • 1/2 kg dyni
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 małej cukini
  • 1/2 kalafiora
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3-4 l wody lub bulionu
  • świeża natka pietruszki
  • 3-4 l wody lub bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka
  • curry
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól


Wykonanie:

Rozgrzać oliwę, podgrzać na niej curry i słodką paprykę, Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę i wyciśnięty czosnek, jak cebulka się zeszkli dodajemy dynię i dusimy całość przez chwilę. Warzywa z patelni przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. W międzyczasie obsmażamy na oliwie paprykę pokrojoną w kostkę, tak aby lekko zbrązowiała. Dodajemy paprykę do zupy, równocześnie możemy dodać pokrojony w drobne różyczki kalafior i cukinię. Pod sam koniec wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy aż wszystkie warzywa staną się miękkie, a wywar lekko się zagęści. Na koniec przyprawiamy zupę do smaku, podajemy z kleksem śmietany, dobrze smakuje z pokrojoną na drobne kawałeczki ostrą papryczką.
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 0.0/5 ( głosów: 0)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


dziewięć + = 14

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>