Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i papryką

Zapraszamy do wypróbowania przepisu Marty z Katowic. Marta proponuje nam ziemniaczaną zapiekankę z bakłażanem i papryką. Zapraszamy do głosowania!
Czas przygotowania:
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 1 cebula
- 20 dag szynki
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag sera żółtego
- 1 kulka mozarelli
- sól pieprz, przyprawy wg uznania
Wykonanie:
Ziemniaki przez ok. 10 minut gotujemy mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na plastry.Układamy je w naczyniu żaroodpornym, można posypać przyprawą do ziemniaków lub inną, wg uznania. Ziemniaki posypujemy startym żółtym serem. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, po ok. 5 minutach na patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę, paprykę i bakłażan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pieprz, i podobnie jak w przypadku ziemniaków możemy dodać swoje ulubione przyprawy. Tak przygotowany farsz układamy na ziemniakach, na to sypiemy ser żółty i układamy mozarellę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Zapiekamy ok. 45 minut. Smacznego!
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i papryką,