Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i papryką

Przepis na ziemniaczaną zapiekankę
Facebook Twitter Plusone

Zapraszamy do wypróbowania przepisu Marty z Katowic. Marta proponuje nam ziemniaczaną zapiekankę z bakłażanem i papryką. Zapraszamy do głosowania!


Czas przygotowania:


Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 20 dag szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 kulka mozarelli
  • sól pieprz, przyprawy wg uznania


Wykonanie:

Ziemniaki przez ok. 10 minut gotujemy mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na plastry.Układamy je w naczyniu żaroodpornym, można posypać przyprawą do ziemniaków lub inną, wg uznania. Ziemniaki posypujemy startym żółtym serem. Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, po ok. 5 minutach na patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę, paprykę i bakłażan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pieprz, i podobnie jak w przypadku ziemniaków możemy dodać swoje ulubione przyprawy. Tak przygotowany farsz układamy na ziemniakach, na to sypiemy ser żółty i układamy mozarellę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Zapiekamy ok. 45 minut. Smacznego!
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 4.0/5 ( głosów: 185)
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i papryką, 4.0 out of 5 based on 185 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


osiem × 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>