Truskawkowy zawrót głowy

Truskawkowy zawrót głowy!
Facebook Twitter Plusone

Opisując truskawki, XVII-wieczny pisarz angielski, William Butler, zapisał takie słowa: „wątpię, aby Bóg mógł stworzyć lepszą jagodą, ale wątpię zarazem, by kiedykolwiek to uczynił.” Pomimo, że od dnia, w którym zapisał te słowa minęło ponad trzysta lat, truskawki nieprzerwanie podbijają ludzkie podniebienia. Te szkarłatno-karminowe jagody, o sercowatym kształcie należą do najczęściej spożywanych owoców w Polsce. Jako symbol nadchodzącej wiosny, pojawiają się na polskim rynku już w marcu, importowane z hodowli hiszpańskich lub holenderskich. Docierając do naszego kraju nie w pełni dojrzałe, zagraniczne owoce stanowią jedynie namiastkę smaku i aromatu rodzimych truskawek, które zagoszczą w naszych sklepach na przełomie maja i czerwca.

Truskawki – jak wybierać ?

Na świecie istnieje ponad 600 odmian tych wykwintnych jagód. Znane już od czasów Imperium Rzymskiego, stosowano je łagodząco w dolegliwościach żołądkowych i podrażnieniach skórnych. Pierwotnie małe i niepozorne, dziś różnią się kształtem, aromatem oraz teksturą. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Świetnie smakują w sałatkach owocowych, z goframi czy lodami. Kupując truskawki, należy wybierać błyszczące, jędrne o intensywnie czerwonej barwie i zielonej, nietkniętej szypułce. Gdy na owoc jest matowy, a miejscowo pojawiają się ciemne, miękkie plamy, oznacza to, że jagody te nie nadają się już do spożycia. Wynika to z faktu, że truskawki po zerwaniu już nie dojrzewają, co sprawia, że są one szczególnie wrażliwe na szybkie psucie się. Ponadto kupując jagody w plastikowych pojemnikach, należy sprawdzić, czy owoce nie są zbyt ciasno upakowane, gdyż może to przyczyniać się do ich uszkodzenia i gnicia.

Truskawki!

Truskawki!

Owocowy pęczek zdrowia

Te soczyste i smaczne owoce są bogatym źródłem witaminy C, manganu oraz kwasu foliowego i elagowego, który uznawany jest za pogromcę kancerogenów. Ponadto zawierają mnóstwo antyoksydantów przeciwdziałających chorobom serca oraz wylewom. Oprócz składników cennych dla zdrowia, jagody te pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała – jedna filiżanka tych słodkich jagód (ok. 150 gram) zawiera tylko 55 kcal i przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Ciekawostki

Tradycyjna praktyka Rzymian stosujących truskawki do wybielania zębów powraca dziś do łask. Josephine Farley, autorka książki The Ultimate Natural Beauty Book, radzi, aby zgnieść surową truskawkę z odrobiną sody oczyszczonej, a następnie wmasować mieszankę szczoteczką w zęby. Po upływie pięciu minut, należy ponownie oczyścić zęby tą samą miksturą, po czym wypłukać usta. Efekt śnieżnobiałych zębów gwarantowany!

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Truskawkowy zawrót głowy, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− sześć = 2

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>