Smaki Hiszpanii

Smaki Hiszpanii - kuchnia hiszpańska
Facebook Twitter Plusone

Standardowo kuchnia hiszpańska kojarzy nam się z paellą, owocami morza, kiełbasą chorizo i szynką jamón, owocami morza, tapas i sangrią. Ile w tym prawdy a ile stereotypu, narosłego przez lata? Jaka jest ta autentyczna kuchnia hiszpańska, nie ta serwowana turystom na „europejskim obiedzie” w hotelu, tylko ta, którą można spotkać w barach i knajpach w zaułkach ulic i w hiszpańskich domach?

Przede wszystkim nie istnieje coś takiego, jak jednolita kuchnia hiszpańska. Prawdopodobnie z jednolitością kulinarną nie możemy się spotkać w żadnym kraju, ale na półwyspie iberyjskim jest ona nadzwyczaj zróżnicowana. Dlatego też często mówi się o „kuchniach Hiszpanii”, nie zaś o jednej tradycji. Dzieje się tak ze względu na wielość regionów, które tworzą państwo.

Niemały wpływ na kulinaria hiszpańskie miała historia kraju. Fenicjanie wprowadzili do tradycji iberyjskiej sosy, Grecy stosowanie oliwy z oliwek. Duży wpływ mieli też Maurowie, którzy zapoczątkowali stosowanie tu przypraw takich, jak szafran, gałka muszkatołowa czy cynamon. W Andaluzji widoczne są również wpływy kuchni Żydów Sefardyjskich i potraw marokańskich czy arabskich.

Smaki Hiszpanii - hiszpańskie tapas

Smaki Hiszpanii – hiszpańskie tapas

Obecnie wiele cech kuchni lokalnych wymieszało się, i podobne potrawy serwowane są w całej Hiszpanii. Jednak wciąż, w świadomości mieszkańców półwyspu, jak i koneserów pozostaje przekonanie, że pewne dania smakują najlepiej w konkretnych miejscach. I tak salmorejo nigdzie nie smakuje tak jak w Cordobie, ośmiornica najlepsza jest w Galicji a prawdziwego cydru napijemy się tylko w Asturii.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Smaki Hiszpanii, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Przeczytaj także:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *


    − 2 = zero

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>