Smaki Hiszpanii – Kraj Basków

Paella
Facebook Twitter Plusone

Kuchnię Kraju Basków cechuje prostota, finezyjność i niechęć wobec przypraw. Baskowie uważają, że każdy smak można uzyskać przy pomocy odpowiedniego połączenia składników, dlatego też do potraw bardzo często dodawane są jarzyny, gdyż nadają one nowe nuty smakowe.

Słynne są baskijskie pinxos. Nazwa tradycyjnie pochodzi od małych kromek chleba, na których kładzie się niewielką porcje jedzenia. Pinxos są wyjątkowo związane z gastronomią regionu Kraju Basków, w który zazwyczaj je się je, jako przystawkę, popijając czerwonym winem, albo zurito, czyli po prostu małą szklanką piwa. Pinxos to może być praktycznie wszystko: tortilla de patatas, ryby, owoce morza, specjalnie przygotowane kawałki mięsa, warzywa, sery, krokiety…

Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharzy, można odnieść wrażenie, że tej akurat Baskom nie brakuje.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 0.0/5 ( głosów: 0)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


sześć × = 18

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>