Smaki Hiszpanii – Galicja

Smaki Hiszpanii - Galicja
Facebook Twitter Plusone

Istnieje ludowe porzekadło, które głosi, że w Galicji przynajmniej przez godzinę pada deszcz. Dlatego też rolnicy, którzy przed dziesiątkami lat wracali z pól do swych domostw potrzebowali strawy, która nie tylko zapełniałaby ich żołądki, ale także rozgrzała zmarznięte organizmy.

Pożywieniem, które zapewniało im te potrzeby, było caldo galleo, czyli po naszemu rosół. W skład potrawy wchodziły: wołowina, wieprzowina, boczek, jarzyny, kartofle, fasola, w zasadzie wszystko, co gospodyni znajdowała w piwnicy. Potrawa ta popularna jest raczej w centralnych częściach Galicji.

Na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego królują już ryby i owoce morza. Specjalnością regionu jest percebes – jadalny jamochłon, który żyje przyklejony do skał odsłanianych podczas odpływu. Na terenie Galicji znajduje się Santiago de Compostela, słynny ośrodek, do którego wędrują corocznie rzesze pielgrzymów.

Znakiem rozpoznawczym zarówno Santiago jak i całej Galicji jest ośmiornica, podobno tutaj najlepsza, oraz migdałowe ciasto, tarta de Santiago, z charakterystycznym, usypanym na środku z cukru pudru krzyżem świętego Jakuba.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Smaki Hiszpanii - Galicja, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


osiem − = 3

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>