Smaki Hiszpanii – Estremadura

Torta del Casar [źródło: Wikipedia]
Facebook Twitter Plusone

Będąc w Estremadurze, obowiązkowo trzeba spróbować tamtejszych bażantów i kuropatw. Najsławniejszą tego typu potrawą jest faisán a la moda de Alcántara.

Bażant z Alcántary zanim zostanie podany na stół, kruszeje przez trzy dni w chłodzie, następnie wyjmuje się z niego kości, pozostawiając wyłącznie kręgosłup i faszeruje kremem utartym z wątróbek kaczych oraz trufli gotowanych w porto.

Tak przygotowany i starannie zaszyty bażant marynuje się przez trzy dni w glinianym naczyniu wypełnionym porto i dopiero po upływie tego czasu jest pieczony – w trakcie tej czynności również polewa się go porto.

Słynny jest też pochodzący z Estremadury jamón de Montánchez, który produkowany jest ze specjalnej rasy czarnych świń. Nie można zapominać, że Estremadura ten, podobnie jak większość regionów Hiszpanii, ma charakterystyczne dla siebie i słynne sery – tutaj jest to torta del Casar – otrzymywany z mleka owczego, w środku miękki, o konsystencji przypominającej serek topiony, otoczony twardą skórką.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Smaki Hiszpanii - Estremadura, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


3 + cztery =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>