Smaki Hiszpanii – Asturia

Smaki Hiszpanii - Asturia
Facebook Twitter Plusone

Asturia to raczej mało znany turystom hiszpański region, jakim jest Asturia jest niekwestionowaną stolicą cydru. Nie tylko się go tam wyrabia, ale stał się częścią życia społecznego.

Tak jak w Ameryce Łacińskiej yerba mate najczęściej pije się z jednego naczynka, podając go sobie z rąk do rąk, tak w Asturii cydr najczęściej pije się w gronie znajomych, nalewając go dość charakterystyczne –trzeba butelkę unieść wysoko nad głowę i napełniać szklankę, znajdującą się na wysokości biodra, małym strumieniem cydru, nie rozlewając przy tym za wiele. A wszystko po to, żeby wydobyć walory smakowe. Inaczej podany, po prostu nie smakuje.

Sztandarową potrawą kuchni asturiańskiej jest fabada asturiana. Potrawa przygotowywana z białej, grubej fasoli zwanej „faba” (stąd też jej nazwa), boczku, nóżek i uszek wieprzowych oraz suszonej kiełbasy dusi się na ogniu nawet przez kilka godzin, bo tylko wówczas gospodyni ma pewność, że wszystkie składniki dokładnie się przemacerują. Ponadto, Asturia jest rajem dla koneserów sera – znajdziemy tu prawdziwą feerię smaków i zapachów.

Asturia słynie ze swoich serów

Asturia słynie ze swoich serów

Najlepiej udać się w ich poszukiwaniu na lokalne, niedzielne targi, do małych miejscowości, jak Cangas de Onis, spróbować, zachłysnąć się i dać się uwieść serom, jakie oferują lokalni producenci.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Smaki Hiszpanii - Asturia, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


× 2 = czternaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>