Sezon na szparagi otwarty!

Sezon na szparagi w pełni!
Facebook Twitter Plusone

Końcówka maja, wiosna w rozkwicie szalejąca bogactwem barw. Również na talerzu pojawiają się zmienne kompozycje warzyw i owoców, które najlepiej smakują w sezonie. Tak właśnie ma się sprawa ze szparagami. Okres, w którym można kupić świeże pęki tych warzyw jest bardzo krótki, gdyż trwa zaledwie 3-4 tygodnie. Jednakże smakosze wykwintnych potraw, mają powody do radości.

Znane ze słodkiego smaku i rozpływającej się w ustach struktury, te królewskie przysmaki są powodem do celebracji w krajach takich jak Wielka Brytania, Kanada czy Niemcy. Konkursy na Królową Szparagu, miriady potraw ze szparagiem grającym pierwsze skrzypce w domach, restauracja czy przeróżnych festiwalach. W Polce szparagi, uprawiane głównie w rejonie Dolnego Śląska, również zyskują na popularności, a powody, by wykorzystać ich wiosenne natarcie, jest bowiem wiele.

Szparagi spotyka się w wielu formach i kształtach. Bladożółte, zielonkawo-fioletowe, o mieczykowatych lub zaokrąglonych główkach – byliny te, wyróżniają się specyficznymi walorami smakowymi, które wzbogacają smak sałatek i potraw mięsnych. Bez względu na to, jaki rodzaj szparagów wybierzecie, ważne jest, aby były świeże. By to sprawdzić, należy potrzeć o siebie dwie łodygi szparagów; jeśli w trakcie tej czynności wydają skrzypiący odgłos, możemy mieć pewność, że warzywa są świeże. Ponadto powinny być one jędrne i soczyste, a główki zwarte i zamknięte.

Wartości odżywczych szparagów nie da się przecenić. Stanowią one bogate źródło folacyny, witaminy z grupy B, która wpływa pobudzająco na układ nerwowy oraz procesy krwiotwórcze. Co więcej, byliny te są niskokaloryczne – 100 g szparagów zawiera zaledwie 20 kcal. W skład tych roślin wchodzi aż 90 % wody, kwas szparagowy, olejki eteryczne jak i cenne dla zdrowia i urody witaminy A, B, C i E.

Szparagi są składnikiem wielu smakowitych dań

Szparagi są składnikiem wielu smakowitych dań

Jak przygotować te cuda, by zaspokoiły zachcianki podniebienia nie tracąc swoich walorów odżywczych? Przygotowując szparagi do spożycia należy zapoznać się z ich rodzajem; białe i bladożółte to najbardziej wyrośnięte byliny, które należy oczyścić z łusek i zdrewniałych części, wycinając je nożykiem lub specjalną obieraczką. Młode, zielonkawe z fioletowymi główkami należy wygiąć w taki sposób, aby końcówka odłamała się sama we właściwym miejscu. Gotując szparagi, należy ustawić je w pozycji pionowej, w osolonej wodzie w taki sposób, aby ich główki znajdowały się ponad jej powierzchnią. Zaleca się, aby gotować je pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut. Krótki czas gotowania gwarantuje bowiem zachowanie sprężystości i koloru warzyw. ponadto ich smak i wygląd zapewniają wyjątkową uniwersalność zastosowania. Dzięki tym cechom, szparagi są składnikiem zup (np. szparagowej), pizzy, sosów (np. z żółtym serem) czy też …lodów szparagowych. Świetnie smakują bez dodatków lub w duecie z bekonem albo plasterkiem szynki. Solo, czy też w orkiestrze innych potraw, szparagi z gracją wkomponowują się w bogaty świat jedzenia, gwarantując różnorodność doznań, nie tylko smakowych. Uznane za silny afrodyzjak, nie tylko podbijają nasze podniebienia, ale również uczucia. Kto wie, czy przy tarcie ze szparagami nie przyciągniemy do siebie miłości podobnego nam smakosza? W myśl starego porzekadła – przez żołądek do serca – możemy mieć pewność, że szparagi poprowadzą nas najkrótszą drogą.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 4.0/5 ( głosów: 1)
Sezon na szparagi otwarty!, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


4 + dwa =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>