Przepis na włoską zupę pomidorową

Przepis na włoską zupę pomidorową
Facebook Twitter Plusone

Przepis na włoską zupę pomidorową – idealne danie na zimową porę. Zapraszamy do spróbowania – nie pożałujecie!


Czas przygotowania:



Składniki na 6 porcji

  • 3/4 szklanki oliwy (najlepiej z oliwek z pierwszego tłoczenia)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 dojrzałe pomidory (albo ok. 1kg pomidorów z puszki)
  • ok. 6 szklanek bulionu wołowego albo 6 szklanek wody

Dla smaku

  • ok. 1 szklanki białego wina
  • sól, pieprz
  • ok. 1 szklanki startego sera (polecany percino ale może być ser żółty gouda)
  • kilka gałązek bazylii


Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy w niej czosnek i cebulę. Dodajemy pomidory, bulion (albo wodę) wino, sól i pieprz. Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy ser i np. bazylię do ozdobienia (i smaku!) Mieszamy by połączyć składniki. Zupę możemy podawać również na zimno.
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 4.7/5 ( głosów: 3)
Przepis na włoską zupę pomidorową, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

1 komentarz

  1. paulik pisze:

    przepis brzmi cudownie – wypróbuję przy najbliższej okazji :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


5 + cztery =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>