Przepis na wielkanocne trufle

Przepis na wielkanocne trufle
Facebook Twitter Plusone

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zaprszamy do wypróbowania przepisu na smakołyk, który z pewnością szybko zniknie z wielkanocnego stołu.


Czas przygotowania:


Składniki na 12 szt.

  • białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki tłustej śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • ok. 4 łyżek wiórków lukrowych (do dekoracji)
  • małe formki papierowe


Wykonanie:

Do garnka wlać ok. 3cm wody. Doprowadzić ją do wrzenia i zdjąć garnek z ognia. Do żaroodpornego naczynia włożyć czekoladę i śmietanę. Naczynie ostrożnie wsadzić do garnka. Czekoladę i śmietanę wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką, tak żeby czekolada się rozpuściła. Ostrożnie wyjąć naczynie z garnka. Odstawić je na ok. 20 minut, żeby ostygło. Dodać aromat waniliowy. Wsadzamy naczynię do lodówki na półtorej godziny. Dekoracyjne wiórki wysypać na talerz. Łyżką wyjmujemy odrobinę masy z naczynia i obtaczamy ją we wiórkach. Masę staramy się uformować w kulkę. Kiedy całkowicie będzie pokryta wiórkami, wsadźmy ją do papierowej foremki. Tak przygotowane trufle proponujemy wstawić do lodówki na ok. 30 minut by stwardniały.
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Przepis na wielkanocne trufle, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Przeczytaj także:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *


    + sześć = 8

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>