Przepis na waterzooi

Przepis na waterzooi
Facebook Twitter Plusone

Gandawski waterzooi w oryginalnej wersji robiony był na rybim wywarze. Niestety ryby zniknęły z kanałów przepływających przez miasto i zaczęto do jego przygotowania używać kurczaka. W Belgii przypomina bardziej gulasz, niż zupę. W tej wersji jest trochę jak rosół z dodatkiem wszystkiego co najlepsze. Bardzo sycące!


Czas przygotowania:

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka ok. 400 g
  • 3 łyżki masła
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu
  • 1 szklanka białego wina
  • tymianek – najlepiej świeży
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 żółtka
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, wszystkie warzywa w paski, wrzucić do garnka i dusić na roztopionym wcześniej maśle, aż zmiękną, uważając aby się nie przysmażyły. Dodać do garnka bulion, wino i przyprawy, gotować przez ok. 1h. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy pokrojone na większe kawałki piersi z kurczaka. Wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do wywaru po uprzednim zahartowaniu. Doprawić do smaku.
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Przepis na waterzooi, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


6 + = siedem

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>