Przepis na rosół

Przepis na rosół
Facebook Twitter Plusone

Bulion jest podstawą wielu potraw. Jednak często zadajemy sobie pytanie: „Jaki powinien być?”. Niestety na to pytanie prawdopodobnie nie ma dobrej odpowiedzi.


Czas przygotowania:


Składniki na ok 3 litry wody

  • 1 kg mięsa
  • włoszczyzna np. 1 marchewka, 1 pietruszka, pół pora, kawałek selera korzeniowego
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki liścia laurowego
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • sól

Pozostaje pytanie: jakie mięso wybrać? Rosół z kury będzie miał delikatny smak, z kaczki także, ale będzie bardzo tłusty, wołowy jest intensywniejszy w smaku, ma też ciemniejszy kolor, z cielęciny bardzo aromatyczny, z gęsi ma bardzo ładny złoty kolor. Możemy użyć również innych rodzajów mięsa, kości, warto dodać również podroby. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Jeśli zupełnie nie wiemy jakiego rodzaju mięsa użyć, najlepiej poradzić się w sklepie mięsnym.
Włoszczyznę można kupić w klasycznej wersji, ale możemy również użyć selera naciowego, kapusty włoskiej, małego buraczka, cebuli. Niektórzy dodają pół cytryny, czy suszonego grzybka. Wszystko wpłynie na smak i wygląd naszego rosołu, np. jeśli dodamy więcej marchwi, będzie on słodki i zabarwi się na pomarańczowo.


Wykonanie:

Podstawą przygotowania rosołu jest powolne gotowanie. Mięso wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy zioła i bardzo powoli doprowadzamy do wrzenia. Dobry rosół powinien się długo gotować, niektórzy mówią nawet o kilku godzinach powolnego bulgotania. Jeśli na powierzchni pojawią się szumowiny, należy je zebrać. Przed końcem gotowania dorzuca się obrane warzywa i gotuje ok. 20 minut, aż zmiękną. Przed podaniem posolić, można też rosół przecedzić. Podawać z makaronem, lanym ciastem lub ryżem, z dodatkiem świeżej natki pietruszki i pokrojonej ugotowanej marchewki. Tak przygotowany wywar jest także bardzo dobrą bazą do zup, sosów i innych potraw (np. risotto).
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 3.7/5 ( głosów: 3)
Przepis na rosół, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


sześć + 7 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>