Przepis na pizzoccheri

Przepis na pizzoccheri
Facebook Twitter Plusone

Pomimo oczywistego skojarzenia z pizzą, ta potrawa nie ma z nią raczej wspólnego, poza tym że też pochodzi z Włoch i jest równie pyszna!


Czas przygotowania:


Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 300 g kapusty rzymskiej (zamiast niej można użyć kapusty włoskiej)
  • 250 g masła
  • 200 g średnio tłustego sera (najlepiej Valtellina Casera lub Fontina)
  • 100 g parmezanu innego twardego sera (np. Grana Padano)
  • kilka listków szałwi
  • 3 ząbki czosnku
  • 250-300 g pizzoccheri (makaron z mąki gryczanej)
  • sól i pieprz do smaku

Ze względu na to, że gotowe pizzoccheri jest praktycznie niedostępne na polskim rynku, podajemy przepis na domowy makaron:

Składniki na makaron pizzocheri:

  • 250 ml wody
  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli


Wykonanie makaronu:

Wymieszać oba rodzaje mąki, dolać osolonej wody i zagnieść ciasto. Kiedy już będzie gotowe, należy zawinąć je w folię spożywczą i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na pasy o szerokości ok. 5-8 cm, każdy z nich posypać mąką, aby uniknąć sklejenia, złożyć wszystkie razem i pokroić na krótkie paski o szerokości ok. 0,5 cm.


Wykonanie pizzoccheri:

Z kapusty rzymskiej wycinamy białe łodygi, kroimy je na małe kawałki, a zielone liście w szersze paski. Jeśli używamy kapusty włoskiej, kroimy ją na drobne kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Gotujemy warzywa przez około 5 minut w osolonej wodzie, po tym czasie dorzucamy makaron i gotujemy jeszcze 10 minut. Na patelni podgrzewamy powoli masło, pokrojony czosnek i liście szałwii, do momentu kiedy się zrumienią. Wyciągamy połowę ugotowanych ziemniaków, kapusty i pizzoccheri, przerzucamy do płaskiego ceramicznego naczynia (najlepiej, żeby zostało wcześniej podgrzane w piekarniku), posypujemy startym serem, na to kładziemy drugą warstwę warzyw i makaronu, znowu posypujemy tartym serem i zalewamy wszystko roztopionym masłem. Całość można dodatkowo zapiec w piekarniku. Serwujemy posypane świeżo zmielonym pieprzem
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 0.0/5 ( głosów: 0)

Przeczytaj także:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *


    pięć + = 10

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>