Przepis na ciasto idealne do pizzy

Przepis na ciasto idealne do pizzy
Facebook Twitter Plusone

Nie od dziś wiadomo, że sekretem udanej pizzy jest ciasto. Dziś zdradzamy Wam recepturę na ciasto idealne do pizzy.


Czas przygotowania:




Składniki na 6 porcji

  • 1,5 szklanki wody
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży


Wykonanie:

Wszystkie składniki starannie mieszamy ze sobą w misce. Staramy się stworzyć ciasto o odpowiedniej konsystencji (nie lepiące się) w razie potrzeby dodajemy mąki. Rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką. Zaginamy brzegi aby uformować rant. Porcja ciasta powinna wystarczyć na trzy pizze o średnicy 30 cm. Ciasto powinno wyrosnąć dlatego pozostawiamy je na ok. 10-20 minut do wyrośnięcia. Ciasto uformowane umieszczamy na nasmarowanej blaszce, nakładamy dekoracje i pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 15 minut. I gotowe. Przepyszne chrupiące ciasto do pizzy własnej roboty :)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 3.9/5 ( głosów: 10)
Przepis na ciasto idealne do pizzy, 3.9 out of 5 based on 10 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


× jeden = 8

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>