Kuchnie świata

Smaki Hiszpanii – Galicja

Smaki Hiszpanii - Galicja

Istnieje ludowe porzekadło, które głosi, że w Galicji przynajmniej przez godzinę pada deszcz. Dlatego też rolnicy, którzy przed dziesiątkami lat wracali z pól do swych domostw potrzebowali strawy, która nie tylko zapełniałaby ich żołądki, ale także rozgrzała zmarznięte organizmy.

(więcej...) ...

Smaki Hiszpanii – Estremadura

Torta del Casar [źródło: Wikipedia]

Będąc w Estremadurze, obowiązkowo trzeba spróbować tamtejszych bażantów i kuropatw. Najsławniejszą tego typu potrawą jest faisán a la moda de Alcántara.

(więcej...) ...

Smaki Hiszpanii – Kraj Basków

Paella

Kuchnię Kraju Basków cechuje prostota, finezyjność i niechęć wobec przypraw. Baskowie uważają, że każdy smak można uzyskać przy pomocy odpowiedniego połączenia składników, dlatego też do potraw bardzo często dodawane są jarzyny, gdyż nadają one nowe nuty smakowe.

(więcej...) ...

Smaki Hiszpanii – Asturia

Smaki Hiszpanii - Asturia

Asturia to raczej mało znany turystom hiszpański region, jakim jest Asturia jest niekwestionowaną stolicą cydru. Nie tylko się go tam wyrabia, ale stał się częścią życia społecznego.

Tak jak w Ameryce Łacińskiej yerba mate najczęściej pije się z jednego naczynka, podając go sobie z rąk do rąk, tak w Asturii cydr najczęściej pije się w gronie znajomych, nalewając go dość charakterystyczne –trzeba butelkę unieść wysoko nad głowę i napełniać szklankę, znajdującą się na wysokości biodra, małym strumieniem cydru, nie rozlewając przy tym za wiele. A wszystko po to, żeby wydob ...

Smaki Hiszpanii – Andaluzja

Gazpacho - WszystkieSmaki.pl

Kulinarnym znakiem rozpoznawczym Andaluzji jest gazpacho, chłodnik przyrządzany z surowych warzyw – najczęściej dojrzałych pomidorów, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Idealna na upalne dni, jakich w Andaluzji nie brakuje.

(więcej...) ...

Smaki Hiszpanii

Smaki Hiszpanii - kuchnia hiszpańska

Standardowo kuchnia hiszpańska kojarzy nam się z paellą, owocami morza, kiełbasą chorizo i szynką jamón, owocami morza, tapas i sangrią. Ile w tym prawdy a ile stereotypu, narosłego przez lata? Jaka jest ta autentyczna kuchnia hiszpańska, nie ta serwowana turystom na „europejskim obiedzie” w hotelu, tylko ta, którą można spotkać w barach i knajpach w zaułkach ulic i w hiszpańskich domach?

Przede wszystkim nie istnieje coś takiego, jak jednolita kuchnia hiszpańska. Prawdopodobnie z jednolitością kulinarną nie możemy się spotkać w żadnym kraju, ale na półwyspie iberyjskim ...