Czym właściwie jest kuchnia molekularna?

Kuchnia molekularna
Facebook Twitter Plusone

Niesamowity wygląd, efektowna forma, a do tego niecodzienny smak dań – to właśnie główne cechy kuchni molekularnej. Co sprawia, że jest ona tak wyjątkowa, a potrawy przyrządzone wg tej „filozofii” są tak intrygujące?

Kuchnia molekularna wykorzystuje wiedzę na temat zachodzących podczas gotowania procesach fizycznych i chemicznych, zdecydowanie bardziej świadomie, niż ma to miejsce podczas tradycyjnego gotowania.

Do wykonania dania kuchni molekularnej wykorzystuje się całkowicie naturalne składniki, jednak to proces ich obróbki termicznej decyduje o tym, że potrawy przybierają zaskakujące formy, a ich smak jest niezwykle intensywny.

Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna to niezwykle praco- i czasochłonne zajęcie. Niekiedy potrzeba kilkudziesięciu godzin, by osiągnąć zamierzony efekt. Nie jest to także tanie przedsięwzięcie. Zaplecze kuchni molekularnej to istne laboratorium, i o ile ciekły azot, który znalazł swoje szerokie zastosowanie przy tworzeniu tych nietypowych dań, to koszt kilku euro, to na naczynie do jego przechowywania wydamy o wiele więcej, bo około 1000 euro.

Nie ulega wątpliwości, że kuchnia molekularna staje się w Polsce co raz bardziej popularna, a w większych miastach możemy skosztować dania przygotowanego w „laboratorium”. Ciekawe czy w przyszłości ten rodzaj gotowania ma szansę stać się bardziej popularny od wszechobecnych fast foodów.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 0.0/5 ( głosów: 0)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


sześć + 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>