Królik w winie i rozmarynie

Królik w winie i rozmarynie
Facebook Twitter Plusone

Przepis na królika w winie i rozmarynie przesłała do nas Dominika. Jeśli uważacie, że to danie powinno wygrać nasz konkurs glosujcie!


Czas przygotowania:




Składniki dla 6 osób

  • 1 kg mięsa króliczego w kawałkach (może być mrożone)
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina (ale białe też będzie dobre)
  • 125 ml oleju
  • garść świeżego rozmarynu
  • 2 marchewki
  • 35 ml oliwy
  • 30 ml octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Królika natrzeć mieszanką czosnku, rozmarynu, soli oraz pieprzu i włożyć do specjalnego foliowego worka do pieczenia (do kupienia w większości supermarketów). Mięso w rękawie zalać winem, octem i oliwą. Worek zamknąć i umieścić w piekarniku nagrzanym do 160 st. (Uwaga: Ja dodatkowo, w razie przecieku, worek umieszczam w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym.) Piec 3 godziny. Po tym czasie worek przeciąć, mięso przełożyć na głęboki półmisek (salaterkę), polać je winnym sosem z pieczenia i ozdobić kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Potem to już tak jak pisze Autorka przepisu: “Delektujemy się długo pieczonym mięsem, które jest kruche, miękkie i samo odchodzi od kości. A co najważniejsze: samo się piecze”.
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 3.1/5 ( głosów: 11)
Królik w winie i rozmarynie, 3.1 out of 5 based on 11 ratings

1 komentarz

  1. Wojtek pisze:

    Dlaczego w przepisie nie pojawił się olej którego zatrważającą ilość bo prawie pół szklanki umieściła autorka na liście składników.
    Polecam mój przepis na królika w winie:
    http://fotogoto.pl/dania-z-miesa/krolik-w-winie-z-kluskami-slaskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


dwa + = 3

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>