Królik w sosie śmietanowym z nutką białego wina i rozmarynu

Królik w sosie śmietanowym z nutką białego wina i rozmarynu
Facebook Twitter Plusone

Przepis na królika w sosie śmietanowym z nutką białego wina i rozmarynu przesłała do nas Ewa.


Czas przygotowania:




Składniki dla 2 osób

  • 2 udka królika
  • l cebula najlepiej opieczona na piecu lub nad płomieniem
  • 3-5 ząbków (1 rozgnieść tylko, 2 całe, pozostałe posiekać na płatki)
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka wcześniej przygotowanego bulionu, także na mięsie królika
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • świeża bazylia
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietani, najlepiej gęstej
  • 2 pomidory
  • 100 g dzikiego lub brązowego ryżu
  • sól gruboziarnista, pieprz grubo zmielony
  • olej z oliwek


Wykonanie:

Rozgrzać trochę oleju z rozgniecionym ząbkiem czosnku (może być ze skórką). Jak czosnek zacznie sie zarumieniać, zdjąć go z patelni i podsmażyć królika, tak aby mięso się zrumieniło z dwóch stron. Podczas smażona posolić mięso. 2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i winem tak aby mięso było do połowy zanużone. Dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia. 3. Dodać marchewkę, cebulę, 2 całe gałązki rozmarynu, 2 całe ząbki czosnku 4. Doprawić pieprzem i solą 5. Wstawić naczynie do piekarnika i piec ok 1-1.5h (w zależności od wielkości udek; przednie pieką się szybciej) w 200st C. Podczas pieczenia przekręcić mięso co jakiś czas, aby z obu stron było soczyste. 6. 15 min przed końcem pieczenia wyjąć gałazki rozmarynu, czosnek, marchewkę i cebule. Jeżeli sos nam się dobrze zredukował, dodać 1/2 szkl. śmietanki i łyżkę posiekanych listków rozmarynu, wymieszać i zapiec w otwartym naczyniu. Należy spróbować sosu i ewentualnie doprawić jeszcze. Jeżeli zaś sosu jest więcej niż pół szklanki, to zlać go do garnka, dodać śmietankę i rozmaryn i zredukować na dużym ogniu. Królika zaś piec jeszcze 15 min w zamkniętym naczyniu. Pomidory zapiekane: 1. Pomidory umyć, osuczyć, pokroić na ćwiartki, usunąć wodnisty środek, tak aby został tylko miąższ 2. Ułożyć pomidory do ceramicznej foremki, posypać posiekaymi listkami bazyli, kilkoma płatkami czosnku, doprawić solą i pieprzem, polać delikatnie oliwą z oliwek i zapiekać razem z królikiem. Naczynie powinno być otwarte, aby pomidory upiekły się i straciły dużo soku. Aby listki bazyli nie wysuszyły się bardzo można pomidory posypać startym serem GranBiraghi lub parmezanem. Ryż: Ugotować wg przepisu. Zwykle ryż dziki należy gotować 20-25 min. Szpinak: Szpinak umyć, usunąć twarde gałązki, spażyć we wrzątku, odsączyć i pokroić na duże porcje. 10 min przed zakończeniem pieczenia królika włożyć szpinak na patelnię, dodać 2-3 łyżki pozostałej śmietanki (lub trochę masła wg uznania), posolić, dodać czosnek w płatkach i podsmażyć chwilę. Jeżeli szpinak jest zbyt rzadki to chwilę odparować płyny na większym ogniu stale mieszając. Podanie: Ułożyć na talerzu 2-3 kulki ryżu, mięso królika, polać odrobiną sosu rozmarynowego. Na boku ułożyć zapiekane pomidory, szpinak. Podawać z białym wytrawnym winem. Można przed podaniem posypać mięso świeżo mielonym pieprzem. Można też udekorować talerz kilkoma listkami szpinaku, zapiekaną cebulką ułożoną wśród nich. Smacznego :)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 3.9/5 ( głosów: 7)
Królik w sosie śmietanowym z nutką białego wina i rozmarynu, 3.9 out of 5 based on 7 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


siedem − = 3

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>