Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli?

Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli?
Facebook Twitter Plusone

Krojenie cebuli od lat wiązało się z potokiem łez. Płaczemy, oczy nas szczypią…a to przecież tylko cebula. Co zrobić by tego uniknąć?

Przed krojeniem zanurz cebulę w wodzie! Woda załatwi za nas sprawę łez, ponieważ uniemożliwia wydostanie się enzymów z cebuli. To one sprawiają, że płaczemy.

Drugim, dobrym sposobem, jest posmarowanie deski octem. Neutralizuje on enzymy zawarte w cebuli. Dość więc płaczu :)

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


× 1 = dwa

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>