Herbata a’la masala chai

Masala chai
Facebook Twitter Plusone

Masala chai jest mocną herbatą pochodzącą z Indii, z dodatkiem mleka i aromatycznych przypraw. Ilość przypraw, cukru i mleka zależy od naszych preferencji. Niezależnie od tego ile przypraw dodamy, ta herbata na pewno nas rozgrzeje!


Czas przygotowania:

Składniki

  • świeżego imbiru
  • kilka goździków
  • kilka ziarenek kardamonu
  • laska łyżek cynamonu
  • cukier
  • mleko
  • po dwie łyżeczki herbaty Earl Grey i English Breakfast liściaste

Do przyprawienia herbaty można użyć również ziela angielskiego, pieprzu, anyżu, kopru, czy specjalnej mieszanki przypraw o nazwie „masala”.


Wykonanie:

Ok. 0,75l wody z dodatkiem przypraw gotować przez minimum pół godziny. Po upływie tego czasu ściągnąć garnek z kuchenki, wsypać herbaty, zaczekać ok. 3-5 minut aż się zaparzy, dolać mleka oraz cukru i doprowadzić wszystko razem jeszcze raz do wrzenia.
VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Herbata a’la masala chai, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


× dziewięć = 9

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>