Dlaczego preferujemy mniej zdrowe jedzenie?

Czemu wolimy niezdrowe jedzenie?
Facebook Twitter Plusone

Złociste frytki otoczone mgiełką parującego tłuszczu, piętrowy cheeseburger z podwójnym filetem z kurczaka i butelka musującej Coca-Coli. W dobie lokali spod znaku McDonald’s, KFC czy też Mr Humberger, jedzenie typu fast-food jest jednym z najtańszych i najsmaczniejszych sposobów na szybkie zaspokojenie głodu.

Smak i niska cena to jednak nie jedyne walory tego typu jedzenia. Jak donoszą wykładowcy z Uniwersytetu Yale, odczucia smakowe nie posiadają dominującego wpływu na to, co spożywamy, lecz ilość kalorii zawarta w pożywieniu. Bogactwo tłuszczy i cukrów znajdujących się w niezdrowych pokarmach gwarantuje ich szybką dostawę, na którą nastawia się nasz mózg. Z tego powodu, spożywając chipsy czy też paluszki posypane sezamem, będziemy odczuwać większą przyjemność, która nie zawsze znajdzie odzwierciedlenie w lepszym smaku danej przekąski, czy jej wartościom odżywczym.

Świadczy to o swego rodzaju uzależniającym wpływie przetworzonego jedzenia na nasz organizm; niezdrowe, choć powszechnie zawarte w nich substancje o wysokiej kaloryczności powodują większe zadowolenie z ich spożywania, aniżeli te, które zawierają mniej kalorii i więcej cennych dla zdrowia mikroelementów. W wyniku tego, otrzymujemy aż zanadto przyjemności, a za mało substancji odżywczych. O ile spożywanie wysokokalorycznych posiłków usprawiedliwiało potrzeby żywieniowe neandertalczyków, z rzadka jedzących do syta, o tyle homo sapiens, w dobie hipermarketów zbyt często sięga po prymitywne metody zaspokajania głodu.

Czemu wolimy niezdrowe jedzenie?

Czemu wolimy niezdrowe jedzenie?

Instykt przetrwania nie usprawiedliwia naszych współczesnych przyzwyczajeń; będąc drugą naturą człowieka, mogą okazać się one równie niekorzystne, jak wrodzone skłonności. Brak ruchu czy też świadomy wybór tylko niezdrowych produktów skutecznie przyczynia się do wzrostu wagi oraz zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Kultura, w której żyjemy, również wyświadcza nam niedźwiedzią przysługę. Telewizja, prasa i Internet bombardują nas zarówno reklamami tuczących fast-foodów jak i dietami mającymi przywrócić nasz organizm do stanu równowagi. Niestety, zbyt podręcznikowe stosowanie się do nie zawsze sprawdzonych zaleceń, nie tylko nie przynosi nam upragnionego spadku wagi, ale naraża nasz organizm na szwank. Szybkie chudnięcie nie pozwala „przestroić się” naszemu ciału na inny sposób odżywiania i może przyczynić się do jego osłabienia. Ponadto ignorowanie sygnałów świadczących o niedopasowaniu diety do naszych potrzeb fizjologicznych to prosta droga do choroby. Nawet jeśli w trakcie diety lub po jej zakończeniu nie będą nam doskwierać inne dolegliwości zdrowotne, po powrocie do tuczących produktów, dawne bolączki, a przede wszystkim, efekt jojo przypomną nam o naszej naturalnej słabości. By jednak zapobiec ponownemu gromadzeniu się zapasów, możemy wybierać zdrowe pokarmy (pełnoziarniste pieczywo, tłuste ryby, banany itd.), które choć są kaloryczne, zapewniają równomierne dostawy energii dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wtedy, nasz mózg nie tylko zaaprobuje nasz wybór, ale z pewnością wynagrodzi go nam przyjemnością z samego jedzenia.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń artykuł
Ocena: 5.0/5 ( głosów: 1)
Dlaczego preferujemy mniej zdrowe jedzenie?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Przeczytaj także:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *


    siedem − = 1

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>